romarska cerkev pri Novi Štifti

Znana romarska cerkev Marije Vnebovzete pri Novi Štifti, ki je bila grajena v letih od 1641 do 1671, posvečena pa šele leta 1743, sodi pod sodraško župnijo. Od leta 1914 jo upravljajo frančiškani. V notranjosti cerkve blestijo trije zlati oltarji, ki so posvečeni: glavni – Mariji Vnebovzeti, stranski na desni – karmelski Materi Božji, sv. Urhu in sv. Juriju, stranski na levi pa sv. Ani, sv. Poloni in sv. Luciji. Oltarji in prižnica sodijo med najlepše spomenike rezbarske umetnosti v drugi polovici 17. stoletja. Po ocenah ima Nova Štifta letno približno sto tisoč obiskov iz vse Slovenije in celo iz vsega sveta. Največ jih pride zaradi verskih namenov, nekaj pa tudi zaradi ogleda cerkve.

Največji odmev med romarji ima praznik Marijinega vnebovzetja ali »velika maša« (15. avgust). Na ta dan prihajajo verniki iz širše ribniške okolice in tako kot za karmelsko in rožnovensko nedeljo, se na ta praznik pri Novi Štifti še vedno odvijajo karmelske procesije. Tudi praznik sv. Štefana in blagoslov konj imata vse večji odmev.

Od leta 2022 pri Novi Štifti nimajo več stalnega duhovnika, zato za delavniške maše skrbijo dekanijski duhovniki, za nedeljske in praznične maše pa prihajajo frančiškani iz Ljubljane.

Povzeto po knjigi: Vesel Mušič P., Magdalena fara naša