Koledniki

V župniji Sodražica smo izvedli Trikraljevsko akcijo, ki nosi pomenljiv naslov: »Naše veselje za srečo drugih!«. Akcije se je udeležilo 46 otrok, od tega 35 kandidatov za birmo in 11 mlajših otrok.

Trikraljevska akcija je v župniji že drugo leto zapored organizirana v sklopu priprave na prejem zakramenta sv. birme. Kandidati so nalogo več kot odlično opravili, saj so koledovanje, poleg dobre udeležbe, izvedli z odliko.

Tako kot lansko leto, so se koledniki odpravili na pot takoj po Božiču, to je bilo, na »Štefanovo«, 26. 12. 2023. Začelo se je s sveto mašo, na kateri so koledniki tudi lepo sodelovali. Po posebnem blagoslovu so se, razdeljeni v 13 skupin, odpravili na pot. Vsaka je šla v svojo vas oz. več manjših vasi, v Sodražici so se razdelili po ulicah. Za obisk določenega terena so potrebovali povprečno 3 ure, na koncu so se v župnišču okrepčali s hot-dogom ter čajem. Veseli so pripovedovali o svojih doživetjih, prav ganljivo je bilo prisluhniti njihovim zgodbam. Zadovoljstvo je bilo vsestransko. Koledniki aktivno prinašajo luč v temo vsakdanjega življenja. S svojim pogumnim dejanjem pripomorejo k boljšemu življenju najbolj ubogih, saj gre ves zbrani denar na Misijonsko središče Slovenije, le ta pa ga posreduje slovenskim misijonarjem na različne konce sveta. Koledniki tudi prinašajo veselo oznanilo po domovih, saj s trkanjem na vrata posredujejo voščila in blagoslov. S slovenskim zapisom na podbojih vrat G+M+B (Gašper + Miha + Boltežar) stanovalcem želijo, da bi bili zdravi v novem letu, da bi imeli blagoslov pri delu in, da bi bili povezani med seboj in z Bogom. Koledovanje je v Slovenji že star običaj in smo v župniji posebej ponosni, da se tudi pri nas oživlja.

Oblačila za Svete tri kralje so bila narejena že lansko leto, letos smo kolekcijo dopolnili še z manjšimi oblačili, saj se koledovanja radi udeležujejo tudi mlajši otroci. Na novo so se izdelale tudi zvezde repatice, tokrat iz lesa - za boljšo obstojnost. Ob tej priložnosti se zahvaljujem g. Boštjanu Debeljaku, ki jih je izdelal in nam jih podaril. Hvala tudi prostovoljkam, ki so sešile oblačila in pripravile ostalo opremo (krone in skrinjice). Še posebej gre zahvala ge. Vidi Čampa, ki je za vse to, tako kot v lanskem letu, tudi letos poskrbela. Za sodelovanje se zahvaljujem tudi ge. Valeriji Žabkar, ki je otroke navdušila in vpeljala v glasbeni vložek, saj so koledniki na svojem potovanju tudi zapeli.

Največje zasluge za uspešno izpeljano Trikraljevsko akcijo pa gredo seveda vsem otrokom, ki so sodelovali ter njihovim staršem, ki so jih pri tem vzpodbujali. Nekateri od njih so prevzeli tudi vlogo spremljevalca skupine.

Po podatkih našega župnika, smo v tokratni akciji za Misijone zbrali 4 600,00 EUR.   Bog naj bogato povrne vsem, ki ste darovali, sodelovali in kakorkoli pripomogli, da je Trikraljevska akcija tudi letos zelo lepo uspela!

Za Župnijo zapisala: Branka Gornik

Koledovanje 2022/23
 

Koledovanje 2023/24