Karitas

Karitas v župniji posebno skrb posveča ostarelim, bolnim in invalidom. Člani jih v času praznikov obiščejo doma in jim skušajo s toplo besedo in pogovorom dati v prazničnih dneh vsaj kanček veselja in radosti. Obiščejo tudi vse ostarele v domovih upokojencev v Ribnici, Kočevju in Loškem potoku, kjer so zelo veseli njihovega obiska, saj jim prinesejo toplino domačega okolja, ki ga vsi tako zelo pogrešajo.


Obisk v ribniškem domu upokojencev decembra 2018.

 »Miklavževo darilce« za majhno pozornost.

Gospod župnik enkrat letno organizira srečanje ostarelih in bolnih, s sveto mašo in medsebojnim druženjem. Sodelavke Karitas pa pomagamo pri izvedbi druženja in pogostitvi udeležencev.

Vsako leto za Veliko noč in za Božič pošljemo ali raznesemo voščilnice vsem našim krajanom, starejšim od 75 let. Te voščilnice vedno ročno izdelamo. Vse sodelavke sodelujemo pri izdelavi, pomagajo nam tudi prijateljice. Izbrale smo že »nitno« tehniko izdelave, »servetno« tehniko… Izdelamo okrog 220 voščilnic.

 

Hrano iz evropskih sredstev pripeljejo iz škofijske Karitas v našo župnijo 3-krat do 4-krat letno. Artikli, ki po navadi sestavljajo takšen paket hrane so: moka, olje, mleko, polžki, špageti, riž, fižol, pelati, grah, marmelada, včasih pa tudi goveji golaž, mesni ragu, cvetlični med in včasih kakšni kozmetični pripomočki kot sta gel za tuširanje, šampon ali krema za roke.

Leta nazaj smo imeli do 20 družin prosilcev za to pomoč v hrani. Pred tremi leti pa so na škofijski Karitas uvedli cenzuse za pomoč v hrani in pri plačilu položnic. Tako, da morajo prosilci sedaj prinesti dokazila o svojih dohodkih. Zato se je v zadnjih letih število prosilcev znatno znižalo.

Pri Karitas je v letu 2024 cenzus za eno osebo, ki živi sama, brez drugih sredstev za preživljanje, 500 €. Če živita skupaj dve odrasli osebi, brez drugih sredstev za preživetje, je cenzus 850 €, za vsakega otroka, ki so ga starši dolžni preživljati, pa še dodatnih 350 €. Krediti in dolgovi se pri cenzusu ne upoštevajo. Cenzus za pomoč v hrani iz eu-sredstev pa je malo bolj ohlapen in znaša za starejšo upokojeno osebo, ki živi sama, 690 €.

V šolskem letu 2022/23 smo sodelavke Karitas vodile tudi dve birmanski skupini, skupaj 29 birmancev. Cilj vseh druženj je bil predstaviti karitativno dejavnost v kraju, doprinos k ohranjanju nesnovne kulturne dediščine in nagovarjanje učencev v humanitarnost. Tako so birmanci z nami izdelovali voščilnice, obiskovali starejše in bolne in sodelovali na različnih delavnicah: pri peki božičnega kruha v predbožičnem času, peki pletenk in pletenih venčkov v času Velike noči.

  
 

Naredili smo tudi skupni projekt: »Trikraljevska akcija«. Oblačila so nam sešile prijazne šivilje blago so nam ljudje podarili. Lesene zvezde repatice je izrezal domači obrtnik. Birmanci so izdelali krone, zvezde repatice iz bleščečega papirja in škatle za kralje. Na ta način smo opremili 13 trikraljevskih ekip.

 

Potem so sedaj že drugo leto sodelovali kot koledniki na Štefanovo. Nabrali so res velik prispevek za misijonske potrebe po svetu.

  
Lanska naša slika »treh kraljev« je krasila letošnjo vseslovensko revijo za kolednike. Zelo smo ponosni na to.

V župnijsko Karitas Sodražica je včlanjenih 12 sodelavcev. Dobimo se povprečno 3 krat letno na sestankih in še nekajkrat na delavnicah ali druženju s starejšimi. Kogar zanima humanitarno delo, vas lepo vabimo, da se nam pridružite.

Tajnica ŽK Sodražica  Vida Čampa