Podružnice

Predstavitev treh podružničnih cerkva

V naši župniji so tudi tri podružnice.

Najstarejša – cerkev svetega Marka v Zapotoku, naj bi bila prvotno ajdovski tempelj – pogansko svetišče, ki je bilo kasneje spremenjeno v cerkev in posvečeno pravemu Bogu.

V glavnem oltarju je sv. Marko, na desnem stranskem oltarju je slika sv. Lenarta, na levem pa sv. Primoža in Felicijana. Na glavnem oltarju so poleg tabernaklja še kipi sv. Petra, sv. Matije, sv. Janeza in štirih kerubov. Na desnem oltsarju sta kipa sv. Mihaela in sv. Jurija, na ženski strani pa kipa sv. Methilde (Matilda) in sv. Jedrti. Vsi kipi, kakor tudi vsi trije oltarji, so leseni, imena svetnikov pa še iz prvih časov krščanstva, le sv. Jedrt in Methilda sta kasnejšega izvora. V ladji na desni strani je na podstavku kip Jezusa - Dobrega pastirja, na levi pa sv. Janeza Evangelista.

Podružnična cerkev žalostne Matere Božje na Strmci je bila po zaobljubi zoper kugo grajena v letih 1842 do 1848.

Danes je cerkev na Strimci dolga 19, široka 7 in visoka 13 metrov. Cerkev krasijo tri slike: slika žalostne Matere Božje nad glavnim oltarjem slikarja Goldensteina, slika sv. Antona Puščavnika ter slika sv Boštjana in sv Roka. Oltarna miza je zidana na privzdignenem podstavku in je obrnjena stran od ljudstva

Podružnična cerkev Svete družine na Sedlu (Globel) pa je bila zgrajena leta 1908. Na mestu cerkve je bilo prvotno postavljeno znamenje križa, potem pa so se vaščani odločili, da postavijo kapelico oz. cerkev. Cerkev je dolga 14,5 m in široka 5,5 m. Glavni oltar je oltar Sv. družine, izdelan v neoromanskem slogu. Na njem je tabernakelj in dva keruba. Ob sliki Sv. družine sta kipa sv. Ane in Joahima. Polega glavnega oltarja je lurška votlina s kipom Brezmadežne in sv Bernardke. V ladji cerkve sta še kipa sv. Antona Padovanskega in sv. Frančiška ter reliefa Marije in Jezusa.