Sodraški animatorji – duša in srce oratorija

Prepričana sem, da vam že sam naslov članka veliko pove. Animatorji so tista skupina mladih, ki ustvarja pravo razpoloženje na oratoriju. Nobena resna vzgojna ponudba, najsi bo na duhovnem ali izobraževalnem, športnem ali kulturnem področju, ne more mimo skupine. Skupina omogoča mlademu človeku, da se sreča s seboj, z drugimi, s stvarstvom … Za utrip skupine je gotovo pomemben vsak posamezen član. Življenje skupine je v veliki meri odvisno prav od animatorja, od njegove iznajdljivosti in iskrivosti, od njegove teoretične in praktične podkovanosti, od njegove človeške in duhovne zrelosti. Poleg posebne karizme in usposobljenosti, ki jo imenujemo ljubezen do mladih, je za dobrega animatorja potrebna tudi osebnostna rast. Za delo z mladimi ne zadošča le trenutno navdušenje, kar je stvar srca, ampak je potrebno veliko teoretičnega in praktičnega znanja, kar je stvar razuma. Za vsakega, ki želi postati dober animator oratorija je zelo pomembno, da se udeležuje vseh načrtovanih srečanj tudi med letom, oz. vsaj nekaj mesecev pred oratorijem.

Iskrena hvala vsem animatorjem, ki ste sposobni darovati svoj prosti čas, svoje talente, dobro voljo, potrpežljivost, velikodušnost, skratka vso svojo osebnost, v prid mlajših krajanov.

Oče, učitelj in prijatelj mladih – don Bosko je zapisal takole: »Za ubogo in zapuščeno mladino sem pripravljen storiti kakršnokoli žrtev, dal bi tudi svojo kri, da bi jo rešil.« Morda tudi mi kdaj tako razmišljamo?

Ljubica Košir