Avtor: zusodrazica Objavljeno: 29. 06. 2012

Vnesite vaš naslov

Opis: 053 OK.tifoznanila župljanom sodražice

leto 23       številka 6

JULIJ IN AVGUST 2012

 

 

 

Najvišji, vsemogočni, dobri Gospod,
tebi hvala, slava in čast in ves blagoslov.

Tebi, najvišjemu, edinemu pristoji
in nihče ni vreden tebe imenovati.

 

Hvaljen, moj Gospod, z vsemi tvojimi stvarmi
posebno s soncem, velikim bratom
ki razsvetljuje dneve in nas.
Lepo je in v velikem sijaju žari.
Tebe, Najvišji, odseva.

 

Hvaljen, moj Gospod,
v sestri luni in zvezdah
ustvaril si jih na nebu jasne, dragocene in lepe.

Hvaljen, moj Gospod, v bratu vetru in zraku
v oblačnem in jasnem sploh vsakem vremenu
s katerim ohranjaš svoje stvari.

Hvaljen, moj Gospod, v naši sestri vodi
mnogo koristi ponižna, dobra in čista.

 

(iz Sončne pesmi – sv. Frančišek Asiški)


 

Opis: H:\Dokumenti osebe Župnija\My Pictures\2006_08_13\IMG_0981.JPG

V POLETNEM ČASU

V poletnem času si večina ljudi more vzeti vsaj nekaj bolj sproščenega časa, ko imamo manj obveznosti. Živeti bolj sproščeno pa naj za kristjana nikakor ne pomeni živeti brez Boga. Telesno in duhovno se v življenju dopolnjuje. Zato naj bi ob telesni sprostitvi in počitku kristjani poskrbeli za duhovno utrditev in poglobitev. Tudi v času počitnic naj bo Bog z nami in mi z njim. Tudi na dopustu naj bo nedelja Gospodov dan in vsaj ob nedeljah poskrbite za udeležbo pri sv. maši. Toda žal opažamo, da cerkve postanejo še bolj prazne, čim se začnejo počitnice. V tem otroci le posnemajo vzorec svojih staršev. Kdor opušča mašo in tako navadi tudi otroke, ne more pričakovati koristnih sadov za življenje, ki nam jih more dati vera, ne more pričakovati Božjega blagoslova.

V naši župniji je v tem obdobju tudi praznik župnijske zavetnice sv. Marije Magdalene v nedeljo 22. julija, soboto prej pa bo celodnevno češčenje sv. Rešnjega telesa. Ob dnevu češčenja naj bi si vsak vernik, ki mu je le mogoče, vzel nekaj časa tudi za molitev pred Jezusom v najsvetejšem zakramentu. To je dan posebnih milosti, ko naj se zahvalimo Jezusu za njegovo nenehno navzočnost med nami ter za vsakdanjo, zlasti pa še nedeljsko evharistično daritev. Ta dan pa tudi v molitvi in prošnji prinašajmo pred Boga vse tiste, ki sami pozabljajo na življenje z Bogom, ali pa si ga jemljejo preveč po svoje, še zlasti, če so to naši bližnji ali domači.

Nedeljo po godu sv. Krištofa namenjamo odgovornosti v prometu in zato blagoslovu avtomobilov in drugih prevoznih sredstev. Promet postaja vedno gostejši. Dogajajo se številne nesreče na cestah. Gotovo smo tudi Bogu dolžni zahvalo, če smo bili sami obvarovani, in prosimo za potrebno preudarnost ter pozornost do vseh udeležencev v prometu, posebej do tistih, ki se težje znajdejo v teh razmerah (otroci, starejši…)

V zahvalo in priprošnjo za srečno vožnjo smo tudi povabljeni, da po svojih močeh darujemo za vozila slovenskim misijonarjem.

Želim vam, da bi vsi mogli uresničiti potreben oddih ter se duhovno in telesno okrepiti, želim vam povsod Božjega varstva in pomoči.

 

PRIPOROČILA ZA KRAŠENJE CERKVA

Vsem, ki z razumevanjem in pripravljenostjo prihajate za čiščenje in krašenje cerkve, se najprej lepo zahvalim. Na predlog nekaterih bom spet napisal nekaj priporočil, ki jih je za krašenje prav upoštevati.

- Izberejo naj se primerne posode, ki naj bodo zadosti velike, da ima cvetje potrebno količino vode (ne le za en dan, saj se krasi za ves teden). Če se uporabi goba za cvetje, naj bo ob njej v posodi vedno še nekaj prostora za vodo. Če se posoda postavi na prt, čemur se je dobro čim bolj izogibati, naj se uporabi primeren podstavek, da se prt zaščiti. Že izrabljena gobe odstranimo.

- S količino cvetja naj se ne pretirava tudi takrat, ko je po vrtovih dovolj cvetja, še zlasti ob navadnih nedeljah. Izbere naj se kvalitetnejše cvetje, ki je na začetku cvetenja, da ne bo čez dan ali dva že ovenelo. Ko so šopki pripravljeni, naj se ne pozabi v posode dodati vode. Že uporabljeno cvetje je morda primerno ohraniti zlasti v zimskem času, če je to res še kvalitetno. Kadar primanjkuje cvetja, je mogoče okrasiti le s kakšnim šopkom zelenja.

V adventnem in postnem času cerkva ne krasimo. V adventu je cvetje primerno le pred Marijo, v postu pa pred križem.

 

 

 

 

 

MATI MNOGIH CERKVA

V jubilejnem letu 550. obletnice ustanovitve ljubljanske škofije je izšla obsežna knjiga z naslovom: Mati mnogih cerkva. V njej je kratko predstavljena zgodovina škofije in današnja podoba nadškofije z opisom vseh župnij (234) in cerkva. V knjigi, ki ima preko 700 strani velikega formata, tako najdemo veliko zanimivih podatkov in je bogato slikovno opremljena. Vse župnijske cerkve so predstavljene s celostransko fotografijo.

Cena knjige je 48€ in jo lahko dobite tudi v župnišču.

 

 

ORATORIJ

Letošnji oratorij se začne v ponedeljek, 2. 7. 2012 ob desetih dopoldan v župnijskem domu in bo do nedelje, 8. 7. 2012. To bo že 15. sodraški Oratorij, zato ga bomo zaključili nekoliko drugače. Ob 15-letnici animatorji skupaj s sotrudnicami in ostalimi prostovoljci organiziramo zaključno prireditev, zato bo oratorijska maša v nedeljo, 8. 7. ob 15h. Po končani sveti daritvi, se bomo zbrali na župnijskem vrtu in skupaj zaključili jubilejni Oratorij. Več informacij bodo otroci dobili v času Oratorija.

Se vidimo kmalu!

Animatorji

 

 

 

ODDANE MAŠE: za +Franca Koširja 1 sestrična Marija, 1 Marija Košir, 1 Janez in Štefka, 1 Petra in Anton, 1 Alojz Vesel, 1 Alojz Zabukovec, 5 vaščani namesto molitev ob večerih; v čast sv. Antonu v zahvalo.

 

 

 

 KRŠČEVANJE bo v nedeljo, 29. julija in nato spet 16. septembra, za krst med mašo pa se lahko dogovori tudi za katero drugo nedeljo. Starši pravočasno prijavite svoje otroke za krst. Izberite botre, ki krščansko živijo in se tudi sami v tem duhu pripravljajte na krst vašega otroka.

 

 

 

 

 

v juliju in avgustu

 

 

1.   7.          13. nedelja med letom – nedelja Slovencev po svetu. Sv. maši bosta ob 7h in ob 9h.

2. do 8. julij  –  oratorij

8.   7. 14. nedelja med letom. Ob 15h bo maša ob sklepu oratorija.

15. 7. 15. nedelja med letom.

21. 7.          Celodnevno češčenje Svetega Rešnjega Telesa; ker je letos god farne zavetnice v nedeljo, bo celodnevno češčenje v soboto, kot je bilo tudi v preteklosti v enakih primerih. Sv. maše bodo ob 7h, 10h in 17h. Komur je le mogoče, naj bo vsaj nekaj časa ta dan pred Jezusom v Najsvetejšem zakramentu. V soboto bo to marsikomu  laže uresničiti kot med tednom.  Da bi bilo ves čas primerno število vernikov in tudi za vodstvo molitve, naj velja tale razpored: 8 – 9 Zapotok, Vinice, 9 – 10 Zamostec, Lipovšica, Ravni Dol, 11 – 12 Podklanec, 12 – 13 dekanijski duhovniki, 14 – 15 Sodražica, 15 – 16 Žimarice, 16 – 17 Globel, Jelovec. Verniki iz vsakega dela naj določeno uro poskrbijo za vodstvo molitve. Kdor ne more priti ob uri, ki je za njegovo vas določena, naj seveda pride, kadar more. Ob 17h bo sklep češčenja z litanijami Srca Jezusovega in sv. mašo. Ves dan bo tudi priložnost za sv. spoved.

22. 7. Sv. Marija Magdalena – zavetnica župnije Sodražica – farno žegnanje. Pri obeh mašah bo tudi darovanje za obnovo in vzdrževanje cerkve. 

28. 7. Ob 17h bo sv. maša pri kapelici v Podklancu in tudi blagoslov avtomobilov.

29. 7. 17. nedelja med letom in Krištofova nedelja. Po obeh mašah bo blagoslov avtomobilov in drugih prevoznih sredstev. V zahvalo in prošnjo za srečno vožnjo prispevajmo za vozila slovenskim misijonarjem.

5.   8. 18. nedelja med letom.

12. 8. 19. nedelja med letom.

15. 8. MARIJINO VNEBOVZETJE – velika maša – zapovedani praznik; v Sodražici bo sv. maša samo ob 8h.

16. 8. Sv. Rok; sv. maša v čast sv. Roku na Strmci bo ob 9h.

19. 8. 20. nedelja med letom.

26. 8. 21. nedelja med letom in žegnanje na Sedlu, kjer bo maša ob 830.