Avtor: Administrator Objavljeno: 16. 04. 2016

Seminar prenove v Duhu 1

SEMINAR ZA IZLITJE SVETEGA DUHA, SODRAŽICA 2016

Seminar je sestavljen iz 7 srečanj, na vsakem srečanju se predstavi druga tema. Namen seminarja je poglobitev osebne vere v Jezusa Kristusa ter vzpostavitev osebnega odnosa z Njim. Da vero ne dojemamo zgolj kot tradicijo ali navado. Naučimo se prepuščati delovanju Sv. Duha v svojem življenju. Seminarje vodi in povezuje g. Justinek, koordinator Prenove v Duhu za Ljubljansko regijo. Na vsakem srečanju je prisoten še poučevalec, ki predstavi božjo besedo ter pričevalec, ki z vzorom pričuje o božjem delovanju. Na koncu seminarja sledi molitev za izlitje Svetega Duha. Vsa srečanja so obogatena z živahnim slavljenjem ob spremljavi žive glasbe, ploskanjem, dvigovanjem rok,..

 

  1. BOŽJA LJUBEZEN, 07. 04. 2016

Namen je, da se v nas razvname vera in ljubezen v Jezusa.

Kot poučevalka je nastopila ga. Marina Zajec iz Brezovice pri Ljubljani. Objavljamo povzetek njenega govora:

Mnogi imajo popačeno podobo o Bogu. Starejši imamo predstavo o Bogu kot o policaju, ki čaka, da bomo kaj slabega naredili, v smislu, da Bog vse vidi,…Ogromno je ranjenih, kot na primer, nekateri so ranjeni zaradi ne-svetih duhovnikov in imajo potem slabo predstavo o Bogu, cerkvi, drugi so ranjeni zaradi ne-kontakta s svojim očetom, lahko jih je kot otroke poniževal, lahko je bil odsoten.

Hudič niti malo ne dvomi v Boga, ve, da Bog je. Božjo ljubezen moramo izkusiti, ne samo poslušati o njej. Kot primer, da kot bi nekomu govoril o pečenki, kako je slastna, okusna…od tega opisovanja se ne bi nasitili. Okusite in spoznajte, kako dober je Gospod (Ps 34).

Tisti, ki ta stik že imamo, pa ga lahko še poglobimo ter oživimo. Božja želja je, da bi spoznali Boga kot Očeta. Bog nam prihaja naproti, ni se nam treba naprezat. Glej, stojim pred vrati in trkam. Če kdo sliši moj glas in odpre vrata, bom stopil k njemu in večerjal z njim, on pa z menoj (Raz. 3, 20). To je božja obljuba. Jezus je rekel: Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju (Jn 10, 10).

Če želimo Boga spoznati, se moramo z njim družiti, k temu nam pomaga branje Svetega pisma in druge duhovne literature, udeležba na duhovnih vajah, obisk raznih seminarjev, vsakodnevna molitev, živeti zakramentalno življenje (redna spoved, sv. maša…). Primer kako pripomore redna spoved za vzpostavitev stika z Bogom, je kot svetloba, ki težje pride skozi umazane in zapacane šipe. Boga je potrebno tudi »udomačiti«, da bo prisoten v našem življenju, druženju. Primer iz knjige Mali princ, ko je Mali Princ prosil lisico naj se igra z njim. Ona je odgovorila, da ne more, ker ni »udomačena«, nato mu je razložila, da udomačiti pomeni -ustvarjati vezi.

Jezus naj se torej že pri zajtrku usede z nami za mizo in se z njim pogovarjajmo o načrtih tistega dne, nato ga poslušamo, kaj nam On želi povedati. Ga. Zajec je spregovorila tudi o izvirnem grehu, to je NAPUH. Biti kakor Bog, vse vedeti in razumeti. Ljudje smo ustvarjena bitja. Vsega ne moremo razumeti, kot na primer: zakaj trpljenje? O tem se tako pogosto sprašujemo. Zakaj torej Bog ne poseže vmes med trpljenje? Metafora: Kot bi bili v mlaki, v kateri je voda čista. Nato eden vrže vanjo kamen, vrže kamen še drugi in voda se skali. Zaradi tega smo vsi v umazani vodi- zaradi grehov vseh.

Kdor hoče pridit na Triglav, mora narediti prvi korak. Ta seminar je lahko prvi korak na poti k Bogu. Odnos je potrebno pustiti, da zori, to ni en dogodek, ampak dogajanje…

Med poučevanjem je ga. Zajc tudi pričevala svojo osebno zgodbo.

Naslednja je kot pričevalka nastopila ga. Marjana Perkovič. Gospe sta svoji pričevanji povedali zelo iskreno, njuni zgodbi sta se vseh nas močno dotaknili. Iskrena hvala obema za to podelitev. Bog je res velik in vsemogočen. Ga Perkovič je ponižno sklenila svoje pričevanje z besedami: «Če je Bog to storil zame, sem prepričana, da bo storil tudi za vas, karkoli ga prosite.«

Po pričevanju smo zapeli dve slavilni pesmi. Po kratkem odmoru, ko je sledil, smo se razdelili v manjše skupine, v katerih je vsak povedal zakaj je prišel na seminar ter kaj je Bog že storil v njegovem življenju. Nato je predstavnik vsake skupine povzel odgovore in nam jih na kratko predstavil. Kolikor je bilo udeležencev, toliko je bilo tudi različnih odgovorov. Vsak izmed nas ima svojo zgodbo, svoja pričakovanja, želje. Eno nam je skupno- vsi se zavedamo, da je Bog naš edini Odrešenik.

Sledil je SKLEP, g. Justinek je povzel bistvo srečanja:

  1. Bog nas ljubi, želi, da bi živeli srečno življenje;
  2. Poslušati je potrebno Sv. Duha, ki nas nagovarja;
  3. Jezus Kristus je edini, ki nam lahko da moč za novo življenje;
  4. Boga je potrebno sprejeti v svoje življenje kot prijatelja, gospoda.

Vzpostavitev osebnega odnosa z Jezusom Kristusom, je alfa in omega našega življenja in naše vere.

 

Po koncu seminarja je sledila pogostitev in druženje, kjer smo si v prijateljskem vzdušju izmenjali vtise. Seminarja se je udeležilo skupaj 45 ljudi iz naše ter iz okoliških župnij.