Avtor: Administrator Objavljeno: 18. 03. 2020

Vnesite vaš naslov

SV. JOŽEF

BESEDA ŽUPNIKA FARANOM

V času izrednih razmer obhajamo praznik sv. Jožefa, ženina in moža Božje Matere Device Marije, Jezusovega krušnega očeta, glavarja Svete Družine, zavetnika družin… S poslušnostjo Božji volji je vstopil v Božji načrt odrešenja človeškega rodu in omogočil učlovečenemu Božjemu Sinu urejeno in najsvetejšo družinsko skupnost. Zato na njegov praznik Cerkev v Sloveniji začenja teden družine, ki je do praznika Gospodovega oznanjenja Mariji.

Tudi družine so se v teh izrednih razmerah znašle v povsem spremenjenih in enkratnih razmerah. Nobena druga stvar ne bi mogla povzročiti, da bi bili v prihodnjih tednih ali ? vsi v družinah toliko skupaj. Bo to prineslo blagoslov ali še več težav in napetosti? Najbrž marsikje tudi slednje ne bo izostalo. Toda kako težave reševati? Bo družina s svojimi člani znala prisluhniti Božjim navdihom, kakor je storil sv. Jožef? Bo družina znala dati Bogu potrebno mesto v svoji sredi?  Morda ste že v tem tednu začutili, da je potrebno vero živeti najprej v družini in ne le z izpolnjevanjem nekih dolžnosti v župniji. Je med nami že več družin, v katerih se skupaj moli ali se molitvi in drugim izrazom vernosti daje pomembnejši poudarek? Je med njimi tudi vaša družina?

Če se bo to uresničevalo, potem bo gotovo navzoč blagoslov in vedno globlje spoznanje: dobro je, da smo skupaj, da smo si drug drugemu dani. Naj vas pri tem podpira tudi zgled in priprošnja sv. Jožefa!
Na tej povezavi http://sku.rkc.si/wp-content/uploads/2020/03 bo v tednu družine mogoče vsak dan dobiti koristno spodbudo za pogovor in molitev. Naj vam bo v pomoč.
Naj vas blagoslovi in varuje vsemogočni Bog Oče in Sin in Sveti Duh; tudi po priprošnji sv. Jožefa in drugih svetih zavetnikov.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Jožef, varuh družin – prosi za nas.
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.
Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas.

Tiste, ki ste to prebrali, prosim, da omogočite in posredujete to tudi tistim, zlasti starejšim, ki niso vešči računalnika, morda tudi natisnete, še zlasti domačim ali sosedom.

3. POSTNA NEDELJA, 15. 3. 2020

Danes je tudi papeška nedelja ob 7. obletnici izvolitve papeža Frančiška.
Do nadaljnega so iz poznanih razlogov vse maše odpovedane. Dejavno se pridružite kateremu od številnih prenosov sv. maš zlasti ob nedeljah, pa tudi druge dni. Duhovniki mašujemo sami in tudi vse vas vključujemo v mašno daritev. Vsak večer ob 20h nas bo zvon povabil k molitvi za odvrnitev epidemije in za naše družine. Od 20h do 21h naj bi bila ura molitve. Verjamem, da se bo marsikdo pridružil celo uro, spet drugi si boste izbrali krajši čas. Zlasti se priporoča rožni venec in rožni venec Božjega usmiljenja. Gotovo je primeren tudi križev pot ali branje Svetega pisma ali tudi katero koli drugo molitev boste izbrali.

V četrtek bo sv. Jožef, slovesni praznik.
Ta dan se začne teden družine. V sedanjih razmerah bo več možnosti tudi za družinsko molitev.
GODOVI: v torek sv. Patrik, v sredo sv. Ciril Jeruzalemski.
Danes teden bo 4. postna nedelja.

BESEDA ŽUPNIKA FARANOM

Izredne razmere so mnoge ljudi pripeljale v mrzlično nakupovanje materialnih dobrin, da bi tako z dobro preskrbljenostjo za daljši čas vsaj nekoliko potlačili strah in negotovost, ki jo povzroča širjenje nove bolezni. Toda materialne dobrine niso vse, zato strah ostaja. In v to je prišlo novo sporočilo, da se do preklica ne bodo javno obhajale sv. maše skupaj z verniki. Na duhovno pomanjkanje se v današnjem času vse premalo misli. V teh razmerah bo marsikdo bolj konkretno občutil, kar poudarja postni čas, naj človek ne živi samo od kruha. Čutim z vsemi, ki doživljate v tem obdobju praznino in nemoč, ko se ne boste mogli neposredno udeleževati sv. maše in prejemati obhajila.

3. postno nedeljo, ki je pred nami, Jezus v Evangeliju prosi ženo Samarijanko pri vodnjaku: »Daj mi piti!« Naprej pa ji govori: »Če bi vedela, s kom govoriš, bi me ti prosila in dal bi ti žive vode, ki vodi v večno življenje.« Tudi vi tako prosite Jezusa, da vam na drug način da bogastvo te žive vode – samega sebe, saj je z nami tudi v teh spremenjenih razmerah; in prosimo, da bi čim prej minile. Vse, ki resnično doživljate to pomanjkanje, vabim in spodbujam, da sprejmete to kot žrtev, kot križ, ki ga izročajte Gospodu in nosite za njim, da bi preko tega še v drugih vzbudil spoznanje, da nam samo materialne dobrine še zdaleč niso dovolj in bi zahrepeneli tudi po duhovnih. Božja previdnost more vedno tudi slabe stvari obračati v dobro in naj se to zgodi tudi sedaj med nami. Naj bi vsaj kdo, ki mu sicer sv. maša ni nekaj tujega, pač pa bolj postranskega: če grem, dobro, če ne, tudi prav – sedaj, ko se vernikom ni mogoče udeležiti sv. maše, bolj začutil, kako dobro je, da nam je dana, kako dragocen dar za vsakega izmed nas in se je je zato dobro in prav udeležiti.

Duhovniki tudi v tem času vsak dan mašujemo, vendar brez udeležbe vernikov. Vi pa ste povabljeni, da uporabite druge načine, da se v to dogajanje vključite. Ob nedeljah bo tudi na TVS 2 redno ob 10h prenos sv. maše iz mariborske stolnice. Na Radiu Ognjišče je prenos sv. maše vsak dan ob 19h, ob nedeljah pa ob 10h. tudi TV Exodus vsak dan prenaša sv. maše ob različnih urah. Še več drugih možnosti pa je preko interneta. Tako naj bi vsaj ob nedeljah ali pa tudi druge dni ne le spremljali prenos sv. maše, ampak pri njej tudi sodelovali z molitvijo. Zelo primerno je, da se zato družina zbere skupaj in skupaj sodeluje. Prav tako imate na tej spletni strani povezavo do vsakdanje Božje besede pri maši. DNEVNA BOŽJA BESEDA

Ne boste pa mogli prejemati sv. obhajila kot običajno pri sv. maši. Zato pa je možnost duhovnega obhajila ob spremljanju prenosa sv. maše. Kaj to pomeni? Že ko spremljate sv. mašo, v sebi ustvarjajte veliko hrepenenje po povezanosti z Jezusom. Posebej pa mu v času obhajila izrazite željo in prošnjo, naj pride v vaše srce. In bo prišel. Jezus bo z vami, saj evharistično obhajilo ni edini način, kako more Jezus priti v naše srce.

Ker je gibanje omejeno, odpovedan pouk in še marsikaj, je prav, da se nekaj časa nameni tudi duhovni rasti, ki gotovo more veliko bolj premagati strah in obnavljati veselo zaupanje, da smo vsi v Božjih rokah in njegovi ljubezni. Tudi družinska večerna molitev se lahko poživi ali obnovi. Morda bo kje spet zaživela molitev rožnega venca. Vse to bi bili dragoceni in blagoslovljeni sadovi sedanje stiske in pomanjkanja – Gospod, daj nam žive vode!

Sam bom vsak dan maševal navadno ob istih urah kot običajno in sicer po namenih, ki ste jih za določen dan naročili in bo tudi sedaj tedensko objavljeno na tem mestu. V sv. mašo pa vas bom vključeval tudi vse druge. Posebno tisti, katerega mašni namen bom daroval tisti dan, naj spremlja prenos sv. maše. Če pa kdo ne želi, da se sedaj brez vaše udeležbe daruje sv. maša, naj sporoči po telefonu in se maša odloži za nedoločen čas.

V tem obdobju bo možen dostop v kapelo v župnijskem domu za osebno molitev pred Najsvetejšim vsak dan od 8h do 18h. Odprt bo stranski vhod preko župnijskega dvorišča in ste lepo povabljeni. Vendar naj bi prihajali le zdravi; kdor bi že čutil kakšne bolezenske znake tudi drugih bolezni dihal (kašljanje, kihanje, hud nahod), naj moli doma. Če je v kapeli že kdo drug, si izberite mesto, da boste med seboj oddaljeni vsaj 1,5m. Več kot 10 oseb naj ne bo navzočih istočasno.

Otroci do preklica nimajo verouka. Naj pa v tem času tudi doma vsak teden posvetijo nekaj časa verouku in predelajo eno lekcijo in tudi izpolnijo delovni zvezek.

Tiste, ki ste to prebrali, prosim, da omogočite in posredujete to tudi tistim, zlasti starejšim, ki niso vešči računalnika, morda jim tudi natisnete, še zlasti domačim ali sosedom.

Naj vas blagoslovi in varuje vsemogočni Bog Oče in Sin in Sveti Duh; tudi po priprošnji naših svetih zavetnikov.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.

Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.

Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas.