Avtor: Administrator Objavljeno: 28. 03. 2020

Vnesite vaš naslov

Do preklica so odpovedana vsa javna bogoslužja. Spremljajte in sodelujte pri prenosu sv. maše na TV ali radiu. Preberite Božjo besedo dneva.
Vsako nedeljo ob 10h in četrtek ob 18h bo prenos sv. maše iz naše župnijske kapelene in tudi obredov velikonočnega tridnevja na tej povezavi .
Vsak večer ob 20h nas bo zvon povabil k molitvi za odvrnitev epidemije in za naše družine. Od 20h do 21h naj bi bila ura molitve.

5. POSTNA – TIHA NEDELJA, 29. 3. 2020

GODOVI:  v sredo sv. Tomaž Tolentinski, v četrtek sv. Frančišek Paolski, cvetni petek spomin Žalostne Matere Božje.
Danes teden bo 6. postna – cvetna nedelja.

Danes se tudi začenja radijski misijon na radiu Ognjišče, ki ga v teh razmerah še posebej priporočam.
V ponedeljek bo sedaj redna molitev rožnega venca g. nadškofa Stanislava Zoreta na r. Ognjišče ob 21h (sicer ob 20h) in ob koncu posvetitev slovenskega naroda Jezusovemu in Marijinemu Srcu. Lepo povabljeni, da se s svojim sodelovanjem in osebni privolitvi pridružite tej posvetitvi.
Na tej   povezavi lahko preberete navodila slovenskih škofov za obhajanje velike noči 2020. V prihodnjem tednu bom na podlagi tega pripravil spletna oznanila za našo župnijo.
Kakor sedaj sledite prenosu sv. maše preko medijev, bodo tako podeljeni tudi razni blagoslovi, ki se delijo v teh dneh. V nedeljo bo pri vseh mašah na začetku blagoslov zelenja, ki ga pripravite doma. Pripravite tudi blagoslovljeno vodo, s katero ga po blagoslovni molitvi duhovnika sami pokropite.

MAŠNI NAMENI:

nedelja   za farane
ponedeljek +Jože in Frančiška Belaj

torek      +Ludvik Vesel obl.
sreda      +Pavla Knavs Žimarice obl.
četrtek   +Marija Mihelič Jelovec 6
petek     +Alojz Zabukovec Zamostec
sobota    za farane
nedelja   +France Pirc in starši Košir

BESEDA ŽUPNIKA FARANOM

Gospod, utrdi nam vero v življenje!

Preberite zlasti Evangelij 5. postne nedelje. DNEVNA BOŽJA BESEDA

»Jaz sem vstajenje in življenje: kdor vame veruje, bo žível, tudi če umre; in vsakdo, ki živi in vame veruje, vekomaj ne bo umrl. Veruješ v to?«

Bliža se velika noč – največji krščanski praznik. Obhajali ga bomo povsem drugače, kot smo navajeni. Naj bo to vsem v pomoč, da bi v svojem srcu predelali to vprašanje, ki ga je Jezus postavil Marti iz Betanije in nam vsem. Naj nam pomaga, da bi postranske stvari ostale ob strani in bi srce zahrepenelo po bistvu.

Sestri Marija in Marta sta Jezusu poslali sporočilo o nevarni bolezni brata Lazarja in sta gotovo pričakovali, da bo čimprej prišel, saj je toliko bolnikov ozdravil. Toda Jezus ni prav nič hitel in je Lazar umrl. Ko je končno le prišel, mu je Marta rekla: »Gospod, ko bi bil ti tukaj, bi moj brat ne umrl« - je očitek Jezusu, toda vere in zaupanja ni izgubila. Ko ji Jezus napove vstajenje in življenje, kar je on sam za vse, ki vanj verujejo, Marta izpove vero. Čeprav je bila na nek način razočarana, ker Jezusa ni bilo, da bi ozdravil Lazarja, še vedno vanj veruje in ga ne odrine od sebe, kakor je storil že marsikdo, ker ni bil tako uslišan, kot si je sam zamislil. On je zato prišel na svet, da bi v smrt pahnjenemu človeku prinesel vstajenje in življenje. Marta prav v svoji stiski izpove vero: »Trdno verujem, da si ti Kristus, Božji Sin, ki prihaja na svet.«

Sedanji dogodki morejo biti v oporo in očiščenje naše vere. Ob uvedbi prvih ukrepov je bila omenjena današnja nedelja, ko naj bi se to izteklo. Sedaj si pa nihče ne upa napovedovati, do kdaj bodo te razmere trajale. Morda kdo razmišlja v smeri, da vsaj nekateri veliko molijo, pa nismo uslišani, kot sta Marta in Marija nestrpno pričakovali, če bo prišel Jezus. Naj nihče ne izgubi zaupanja v moč molitve. Bog pusti čakati, toda zapusti nas ne, je z nami kot Rešitelj. Vztrajajmo v zaupanju. Tudi ta trdovratnost epidemije bo morda pomagala še komu, da se bo obrnil k Njemu, ki stoji pri vratih in trka – in mu bo odprl. Zgled zaupne in vztrajne molitve nam je sv. Monika. Po številnih dolgih letih, ko se je zdelo, da je Bog ne sliši, je bila uslišana neizmerno bolj kot bi si sploh lahko predstavljala in želela.

Naj vas blagoslovi in varuje vsemogočni Bog Oče in Sin in Sveti Duh; tudi po priprošnji naših svetih zavetnikov.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.

Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas.

Tiste, ki ste to prebrali, prosim, da omogočite in posredujete to tudi tistim, zlasti starejšim, ki niso vešči računalnika, morda tudi natisnete, še zlasti domačim ali sosedom.