Avtor: Administrator Objavljeno: 4. 04. 2020

Vnesite vaš naslov

Tisti, ki bi želeli darovati za pomoč prizadetim ob epidemiji, lahko pošljejo SMS sporočilo z vsebino KARITAS5 NA 1919 in na ta način darujejo 5€. Zbrana sredstva bomo namenili ljudem, ki redno potrebujejo našo pomoč in tistim, ki so se zaradi epidemije na novo znašli v stiski.

Sprememba glede blagoslova velikonočnih jedil.

Zaradi želje nekaterih faranov, da bi za blagoslov jedil šel skozi župnijo (kot bo tudi na Blokah) in iz avta blagoslavljal, vi pa bi se lahko zbrali pred hišami, sem se odločil za spremembo. Blagoslov jedil za vse bo v Sodražici ob 13h in mu boste lahko sledili po spletu, nato bom šel z avtom po spodaj napisanem zaporedju. V oklepaju so predvidene ure za določene kraje. Glede na to lahko predvidite, kdaj bom šel mimo vas. Se vidimo.

13h Blagoslov v Sodražici (prenos) pot: (13.30) župnišče – Zavrti – Podgorska – pod Goro do Lipovšice -Male Vinice – Ravni Dol – Zapotok (14h) – Vinice -  Zamostec po glavni cesti – Sodražica Prvomajska – Strmca – Zavoda – Slemenska – Grdi Dol – Zamostec - (1430) Sodražica CNO – Kurirska – Žimarice – Gasa – Podklanec – Globel (15h) – preko Sedla – Jelovec – Sodražica Hosta – Pesek – C. M. Šilc – Gora(1530) Kržeti – Janeži – Petrinci – Betonovo.

BESEDA ŽUPNIKA FARANOM - veliki četrtek

Vzemite in jejte od tega vsi. To je moje telo, ki se daje za vas.

Pri zadnji večerji, ki se je spominjamo na veliki četrtek, nam je Jezus dal zakrament svojega telesa – sv. evharistijo. Tako je danes posebej dan zahvaljevanja. Toda prav danes mineva štiri tedne, kar verniki ne morete prejemati sv. obhajila in duhovniki ne moremo izpolniti Jezusovega naročila, da bi vam posredovali presveto Rešnje telo. Vsi, ki vsaj malo poznamo dragocenost sv. maše, čutimo to kot veliko pomanjkanje – veliko bolj kot katerokoli drugo materialno odpoved ali žrtev, ki smo jo morda izpolnili v postnem času. Pridružimo to žrtev, ki nam je bila neprostovoljno naložena, Jezusovi kalvarijski daritvi. Naj to sedanje pomanjkanje poživi hrepenenje po globoki povezanosti z Jezusom po sv. obhajilu, da bi ne prihajali k sv. obhajilu z neko površnostjo, navado, z neko samoumevnostjo, da mi je pač vedno na voljo, če si to zaželim.
Veliki četrtek je tudi dan postavitve duhovništva, saj je Jezus apostolom podelil oblast: To delajte v moj spomin. Vsem vernikom pa je ta dan še posebej dano naročilo moliti za nove duhovniške poklice in njihovo svetost. Ponekod po svetu verniki tudi zaradi majhnega števila duhovnikov ne morejo biti pogosto pri sveti maši in obhajilu. To se kaj lahko zgodi tudi evropskim deželam, če se ne bodo vrnile med nas globje vrednote življenja kot zgolj materialni napredek in blagostanje.
Naj sedanja preizkušnja mnogim pomaga do spoznanja: »Naj človek ne živi samo od kruha!« in da bo tudi telesni kruh resnično blagoslovljen le, če bodo za njim tudi plemenite duhovne vrednote.

 

Do preklica so odpovedana vsa javna bogoslužja. Spremljajte in sodelujte pri prenosu sv. maše na TV ali radiu. Preberite božjo besedo dneva. DNEVNA BOŽJA BESEDA
Vsako nedeljo ob 10h in četrtek ob 18h bo prenos sv. maše iz naše župnijske kapelene in tudi obredov velikonočnega tridnevja na tej povezavi .
Na tej   povezavi lahko preberete navodila slovenskih škofov za obhajanje velike noči 2020. 
Vsak večer ob 20h nas bo zvon povabil k molitvi za odvrnitev epidemije in za naše družine. Od 20h do 21h naj bi bila ura molitve.

6. POSTNA – CVETNA NEDELJA, 5. 4. 2020

Ta teden je veliki teden, ki ga letos obhajamo v posebnih razmerah z bogoslužjem brez ljudstva. Spremljajte obrede po medijih in  pri njih sodelujte. Pri nas bo veliki četrtek maša v spomin zadnje večerje ob 18h. Obredi velikega petka bodo prav tako ob 18h. Veliko soboto blagoslov in delitev ognja odpade. Škofje ordinariji določajo, da bo tudi blagoslov jedil preko medijev. Sam bom blagoslovil jedila ob 13h za vso župnijo tudi s spletnim prenosom. TV prenos blagoslova jedil bo ob 15h in 17h. Doma pripravite jedila za blagoslov in spremljajte blagoslovno molitev, nato pa sami še pokropite z blagoslovljeno vodo, če jo imate. Velikonočna vigilija bo v soboto ob 20h. Pripravite sveče (vsak svojo ali vsaj eno) in po prižigu velikonočne sveče tudi sami prižgite sveče. Vse dni svetega tridnevja bo tudi spletni prenos bogoslužja.
Danes teden bo največji krščanski praznik – velika noč Gospodovega vstajenja. Procesij letos ne bo. Praznična sv. maša bo ob 10h. Škofje zato naročajo, naj slovesno zvoni tudi ob 8h in se takrat zberemo k velikonočnemu zajtrku, nato pa preko medijev sodelujte pri praznični sv. maši.

Od velikega četrtka do nedelje Božjega Usmiljenja ste povabljeni k obhajanju devetdnevnice k Božjemu usmiljenju, ki nam je v sedanjih razmerah še posebej potrebno. Najprimernejša je vsakdanja molitev rožnega venca Božjega usmiljenja (kdor jo pozna) sicer pa tudi katerakoli druga molitev.
Na župnijsko dvorišče lahko pridete iskat blagoslovljeno vodo. Pri točenju uporabite rokavice.

Škofje tudi spregovorijo o darovih za župnijo, za svojega duhovnika in za sv. maše. Predlagajo nakazilo za župnijo na račun župnije: Župnija Sodražica, Podgorska c. 16, TR 0232 1009 2130 944; dar za maše ali duhovnika pa za dogovor pokličite po telefonu: 01 8366 144 ali 041 955 182, prav tako tudi za druge nujne stvari. Vendar lahko darove tega časa sami shranite in jih boste izročili v nabirko, ko se bomo spet zbrali v cerkvi.

MAŠNI NAMENI:

nedelja    +France Pirc in starši Košir
ponedeljek      +Helena Drobnič 7. d.
torek        +Anton in Alojz Vesel Žimarice
sreda +Rudolf Trdan 7. d.
četrtek     18h +Janez Milavec
petek 18h obredi velikega petka
sobota    20h za farane
nedelja    10h +Anica Tanko obl.

BESEDA ŽUPNIKA FARANOM

Množice gredo s cvetjem in palmami Odrešeniku naproti...

Tako poje pesem za današnjo cvetno nedeljo, s katero začenjamo veliki teden Gospodovega trpljenja in vstajenja. Toda letos te množice ne bodo skupaj zbrane ne za cvetno nedeljo, ne za veliko noč, ne v obredih svetega tridnevja. Bodimo pa duhovno združeni in tudi v sedanjih razmerah bomo mogli morda še na posebej doživet način obhajati velikonočno skrivnost – vsak dan tega svetega časa z dogodki tistega dneva. Ko boš sam(a) ali s svojimi najbližjimi pred Gospodom, če boš z njim v dvorani zadnje večerje, na Oljski gori, pred sodnikom, na križevem potu, na Kalvariji, če bodo tvoje misli pri Božjem grobu, potem se bo letos tam doma, na tvojem domu zate zgodilo VSTAJENJE. Ker mu kot množica ne moremo iti naproti, On prihaja k nam. Postanimo tako še posebej v tem tednu duhovna množica pred Odrešenikom. Prosimo za ves slovenski narod, za naše družine, za našo župnijo, za Evropo, da bi presegli zgolj zunanjosti praznovanja, ki so pri mnogih navzoči, in zajemimo bistveno: Gospod nam prinaša smisel življenja.

Naj vas blagoslovi in varuje vsemogočni Bog Oče in Sin in Sveti Duh; tudi po priprošnji naših svetih zavetnikov.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.
Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas.

Tiste, ki ste to prebrali, prosim, da omogočite in posredujete to tudi tistim, zlasti starejšim, ki niso vešči računalnika, morda tudi natisnete, še zlasti domačim ali sosedom.

Možnost spremljanja sv. maši na različnih TV in radijskih postajah.

Medij - sv. maše

Med tednom (pon-sob)

Nedelja

Link

Radio Ognjišče

19.00

10.00

https://radio.ognjisce.si

TV Exodus

6.00; 12.00; 18.00; 00.00

6.00; 8.30; 12.00; 15.30; 18.00; 00.00

https://www.exodus.si/index.php

Nova24tv.si

7.00 (papeževa maša)

7.00 (papeževa maša)

https://nova24tv.si/tv-v-zivo/

Radio ARS

 

10.00

https://ars.rtvslo.si

TV Slovenija 2

Ponovitev: sre 10.00; pet. 10.00 

10.00

https://4d.rtvslo.si/zivo/tvs2

Katoliški radio Mir Slovenija

18.00; 19.00

10.00; 11.00; 18.00

http://katoliskiradiomirslovenija.si

Radio TS A

 

9.00

http://www.sedezfjk.rai.it

ARS - 3. program Radia Slovenija

 

10.00

https://ars.rtvslo.si

T-2

19.00

10.00