Avtor: Administrator Objavljeno: 18. 04. 2020

Vnesite vaš naslov

Tisti, ki bi želeli darovati za pomoč prizadetim ob epidemiji, lahko pošljejo SMS sporočilo z vsebino KARITAS5 NA 1919 in na ta način darujejo 5€. Zbrana sredstva bomo namenili ljudem, ki redno potrebujejo našo pomoč in tistim, ki so se zaradi epidemije na novo znašli v stiski.

BESEDA ŽUPNIKA FARANOM – 2. VELIKONOČNA NEDELJA

Večni Oče. Darujem ti telo in kri, dušo in božanstvo tvojega preljubega Sina, našega Gospoda Jezusa Kristusa, v spravo za naše grehe in za grehe vsega sveta.
Po njegovem prebridkem trpljenju – usmili se nas in vsega sveta.

Vsaj nekateri smo se od velikega petka z devetdnevnico pred praznikom Božjega usmiljenja, ki je danes, z zaupnim in vztrajnim ponavljanjem te prošnje obračali k nebeškemu Očetu po našem Odrešeniku Jezusu Kristusu – usmili se nas in vsega sveta.
Milost, usmiljenje – to mnogim ljudem današnjega časa ni ravno blizu, saj se zanašajo nase, vse lahko sami poskrbijo, zakaj bi koga prosili usmiljenja. To je morda le za tiste, ki ne znajo sami poskrbeti zase, ki se ne znajdejo, za slabotne. Drugim pa usmiljenje ni potrebno, še manj, da bi zanj prosili.

Vsaj do nedavna je bilo tako. Sedanja korona kriza pa je marsikaj spremenila v mišljenju vsaj nekaterih ljudi. Človek spet spoznava in priznava svojo nemoč. Kljub vsemu napredku znanosti, ki je dragocen, ostaja toliko neznank in skrivnosti, da jih človek sam nikoli ne bo razvozlal. Neki skromni znanstvenik je menda primerjal znanost z mrežo – čim večja je, več ima lukenj – in skozi nje se spet znova kaže človeška nemoč. Zlasti tam, kjer je sedanja kriza dosegla svoj višek in tudi največji strokovnjaki (zdravniki) čutijo vso nemoč in ne morejo pomagati, pravijo, da tudi nekateri neverni zdravniki sedaj molijo, prosijo nekoga, ki ga sicer ne poznajo in se ne obračajo k njemu, sedaj čutijo, da le nekdo absolutno večji more prinesti rešitev – usmili se nas in vsega sveta.
V tej krizi ne smemo gledati Božje kazni, saj zlo ne prihaja od Boga, ampak od hudega duha. Ker pa Bog nadvse spoštuje človekovo svobodo, v kateri se tako pogosto slabo odločamo, dopušča tudi take posledice, ki so včasih nadvse hude. Božja vsemogočnost in usmiljenje pa more tudi tako hude stvari obrniti v dobro, čemur pravimo Božja previdnost, ki se nam toliko krat kaže iz preteklih izkušenj ali vedenj. Zato smemo z zaupanjem prositi: usmili se nas in vsega sveta.
Božje usmiljenje se je v polnosti razodelo v velikonočni skrivnosti. Izhaja iz Jezusove daritve na križu, ko je za nas sprejel najhujše trpljenje in dal svoje življenje. To so po vstajenju najprej doživeli njegovi učenci. Vstali Gospod se jim je prikazal, da bi v njih obnovil izgubljeno upanje. V času javnega delovanja jih je več krat pograjal: kako, da še nimate vere, zakaj dvomite… Sedaj ni nobenega očitka, nobene graje za njihovo slabo ravnanje v minulih dneh, le mir srca jim želi podariti, Božji mir. Čez osem dni tudi Tomažu, ki ni verjel drugim učencem, da Križani živi, nič ne očita, ampak mu pokaže znamenja, ki jih je želel, in ga spodbudi: ne bodi neveren, ampak veren.
Tudi nas tako spodbuja. In v tej veri moremo prositi. Usmili se nas in vsega sveta. To Božje usmiljenje pa ni le v rešitvi sedanjih materialnih težav, bolezni in drugih preizkušenj, ampak še zlasti v tem, da znamo to preseči, da se znamo odpreti duhovnim vrednotam. Naj bo tudi to znamenje usmiljenja v sedanji krizi, da bi v vseh preizkušnjah imeli zaupanje v Božje usmiljenje in bi se tudi v vseh uspehih zahvaljevali za njegov blagoslov.
Želim vam blagoslovljen sklep velikonočne osmine v zaupanju v Božje usmiljenje, ki nam ga oznanja tudi ves velikonočni čas in vse cerkveno leto. Slavimo Gospoda! Aleluja! Aleluja!

2. VELIKONOČNA NEDELJA – PRAZNIK BOŽJEGA USMILJENJA, 19. 4. 2020

GODOVI: v torek sv. Anzelm, v četrtek sv. Jurij, v soboto sv. Marko ter 1. prošnji dan. Pred mašo bodo molitve prošnjega dne (tudi prenos na splet).
Danes teden bo 3. velikonočna nedelja.

Umrl je France Cvar iz Zamostca.

MAŠNI NAMENI:

nedelja 10h za farane
ponedeljek  7h za zdravstvene delavce v epidemiji
torek     7h udje bratovščine sv. Uršule
sreda     7h +Toni Gornik
četrtek  19h +Mirko Košir obl.
petek    7h +Marija Kordiš
sobota 19h za sosesko in vse farane
nedelja 10h +Alojz Lušin Žimarice obl.