Avtor: Administrator Objavljeno: 2. 05. 2020

Vnesite vaš naslov

Tu najdete Navodila slovenskih škofov za vzpostavitev javnega bogoslužja v slovenskih cerkvah v času epidemije COVID-19

To soboto (2. 5.) ob 19.00 bo prenos svete maše iz župnijske kapele,
na povezavi:
https://youtu.be/FhUlDxXlyP4

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŠMARNICE za otroke iz naše župnije, bodo na župnijskem youtube kanalu (povezava) objavljene vsak dan ob 18.00 uri, ob nedeljah pa ob 14.00 uri.
Na Radiu Ognjišče lahko spremljate šmarnice med večernimi mašami ob 19h.

Tisti, ki bi želeli darovati za pomoč prizadetim ob epidemiji, lahko pošljejo SMS sporočilo z vsebino KARITAS5 NA 1919 in na ta način darujejo 5€. Zbrana sredstva bomo namenili ljudem, ki redno potrebujejo našo pomoč in tistim, ki so se zaradi epidemije na novo znašli v stiski.

BESEDA ŽUPNIKA FARANOM – 4. VELIKONOČNA NEDELJA

Nedelja Dobrega pastirja in svetovni molitveni dan za duhovne poklice je danes, začeli pa smo tudi Marijin mesec maj. Marija je pred binkoštmi povezovala apostole in molila z njimi. Tudi danes v njej gledamo mater in kraljico duhovnikov. Z njo in po njej bomo laže izprosili novih duhovnih poklicev in pod njenim zavetjem bodo duhovniki mogli ostati zvesti Dobremu pastirju, ki jim daje delež svojega duhovništva.
Pred nami pa je obdobje, ko bomo spet mogli skupaj obhajati sv. maše in pri njih sodelovati. Tega se vsi veselimo. Vendar pa ukrepi, ki to spremljajo, prinašajo nove skrbi zlasti župniku, ki je odgovoren, da se uveljavijo v praksi. Ne bo tako kot prej. Virus je še vedno prisoten in moramo skrbeti, da ga ne bi kdo v cerkvi prenesel na drugega. Navodila škofov je potrebno uresničiti v konkretnih razmerah in možnostih določene cerkve. Zato se danes ustavimo ob teh določilih in kako jih bomo izvajali pri nas.
Ljudje, ki že čutijo znake obolenja dihal (hujši nahod, kašelj, vročina), naj ne prihajajo v cerkev. Tudi sicer se starejšim ljudem in tistim s kroničnimi boleznimi priporoča, naj še zlasti ob nedeljah ostanejo doma in spremljajo mašo preko medijev, saj je to za njih bolj varno. Bolj primerna jim je maša kdaj med tednom, ko je manj ljudi. V tem obdobju vsaka maša med tednom velja za izpolnitev nedeljske maše.
V naslednjem obdobju je v cerkvi obvezna uporaba zaščitne maske (ali vsaj z ruto ali šalom zakriti usta in nos), ki si jo priskrbi vsak sam in jo namesti pred vstopom v cerkev. Obvezno je tudi razkuževanje rok. Vrata bodo 15 minut pred mašo odprta, da se ne bo potrebno dotikati kljuk. Tudi sicer se v cerkvi z rokami čim manj dotikajte klopi in drugih predmetov.
V cerkvi mora biti tudi obvezna razdalja med ljudmi vsaj 1,5 m. zato bo možno število ljudi v cerkvi veliko manjše. Vsaka druga klop bo ostala prazna in bo zaprta, v ostalih pa sta v krajših klopeh lahko le po ena oseba na vsakem koncu, v daljših pa še eden v sredini. Na vmesnem prostoru pa bodo v primerni razdalji postavljeni stoli, ki jih tudi uporabite. Obvezna razdalja ne velja za osebe istega gospodinjstva. Zato priporočam, da družine prihajate k isti maši in ste v cerkvi skupaj v isti klopi. Tako bo možna udeležba nekaj več ljudi.
Obhajilo se lahko prejme samo na roko. Prejemnik šele pred zaužitjem hostije odmakne masko z ust in jo nato spet namesti nazaj. Majhnih otrok sedaj ne pokrižamo. Tudi ob prihajanju k obhajilu se mora držati razdalja, zato ne vstanite vsi naenkrat, ampak najprej prva vrsta in nato naprej. Tudi ob prihajanju v cerkev in odhajanju iz nje mora biti razdalja, zato spet pojdite najprej tisti, ki ste bližje vrat, drugi še malo počakajte.
Darov za cerkev tudi ne bomo pobirali v puščico, ampak bo nabiralnik pri obeh vratih in oddajte dar takoj ob prihodu v cerkev še pred razkuževanjem rok. Tako lahko oddaste tudi namenjeni dar za cerkev namesto minulih nedelj.

Na Gori bo maša ob sobotah ob 17.30.
Če bo smiselno pod temi pogoji imeti maše na podružnicah, saj bi bilo lahko prisotnih le majhno število vernikov, bo odločitev sprejeta kasneje. V tem tednu teh maš še ne bo.
S potrpežljivostjo pojdimo naprej skozi ta čas preizkušnje z zaupanjem, da nas vodi Božja modrost, če ji le hočemo slediti. Marija nam je pri tem največji zgled. Ob tako čudovitem pozdravu angela ob oznanjenju. »Milosti polna, Gospod je s teboj!«, bi lahko pričakovala povsem drugačno življenjsko pot. Pa se ji je kmalu dopolnil čas poroda na tujem z zavetjem v hlevu, kmalu beg pred vladarjem, ki je hotel otroka umoriti, pa izgubljen pri dvanajstih letih, v času javnega delovanja ostane v ozadju. Ali ne bi vsak od nas že zdavnaj rekel: »Dosti je. Jaz se tega ne grem več!« Ona pa vztraja pod križem zvesta obljubi: »Zgodi se mi po tvoji besedi« veruje besedam angela: »On bo velik in sin najvišjega«, kar je dokončno potrdilo velikonočno vstajenje.

4. VELIKONOČNA NEDELJA, 3. 5. 2020

Jutri se spet začne javno bogoslužje z udeležbo vernikov pod navedenimi predpisi. Zato bo več maš zvečer, ta teden bo zjutraj samo v sredo in petek.
Šmarnice za odrasle bodo med mašami. Tudi ob nedeljah bo ob šmarnicah, ki bodo ob 18h, še sv. maša, da bo lažja udeležba ob manjšem številu navzočih. Otroci se ne bodo posebej zbirali k šmarnicam, pač pa so vsak dan ob 18h na spletu šmarnice za otroke od različnih kapelic v naši župniji.

GODOVI: Danes sv. Filip in Jakob ap., jutri sv. Florijan, zavetnik gasilcev, v sredo sv. Dominik Savio, v petek je obletnica posvetitve ljubljanske stolnice.
Danes teden bo 5. velikonočna nedelja.
V četrtek bo eno uro pred mašo (18h) ura molitve pred Najsvetejšim zakramentom.
Za čiščenje in okrasitev cerkve prosim prvo skupino s Peska in Hoste.

MAŠNI NAMENI:

nedelja 10h za farane
ponedeljek   19h +Bogdan Adamič
torek      19h +Nežka Ilc 7. d.
sreda 7h +druž. Strelec in Klinc
četrtek   19h +Drago Košir obl.
petek     7h +Janez in Amalija Milavec obl.
sobota   17.30 Gora +Anton Anzeljc obl.
              19h +Alojz Zabukovec Zamostec
nedelja 7h za farane
        10h +Jožica Arko Vinice
        18h +Dominik Kovačič

Tiste, ki ste to prebrali, prosim, da omogočite in posredujete to tudi tistim, zlasti starejšim, ki niso vešči računalnika, morda tudi natisnete, še zlasti domačim ali sosedom.

Možnost spremljanja sv. maši na različnih TV in radijskih postajah.

Medij - sv. maše

Med tednom (pon-sob)

Nedelja

Link

Radio Ognjišče

19.00

10.00

https://radio.ognjisce.si

TV Exodus

6.00; 12.00; 18.00; 00.00

6.00; 8.30; 12.00; 15.30; 18.00; 00.00

https://www.exodus.si/index.php

Nova24tv.si

7.00 (papeževa maša)

7.00 (papeževa maša)

https://nova24tv.si/tv-v-zivo/

Radio ARS

 

10.00

https://ars.rtvslo.si

TV Slovenija 2

Ponovitev: sre 10.00; pet. 10.00 

10.00

https://4d.rtvslo.si/zivo/tvs2

Katoliški radio Mir Slovenija

18.00; 19.00

10.00; 11.00; 18.00

http://katoliskiradiomirslovenija.si

Radio TS A

 

9.00

http://www.sedezfjk.rai.it

ARS - 3. program Radia Slovenija

 

10.00

https://ars.rtvslo.si

T-2

19.00

10.00